woensdag 27 februari 20:00 - 22:00
Lezing Eet!verleden
vrijdag 12 april
Excursie Hattem

Op vrijdag 12 april a.s. gaan we met onze leden - met de bus - op excursie naar Hattem.
Op het programma staan o.a. het Bakkerijmuseum (met demonstratie, museumbezoek en bakkerslunch) en een stadswandeling door historisch Hattem. Voordat we weer in de bus stappen, is er ook vrije tijd in Hattem. Onderweg zullen we halverwege ergens stoppen om pannenkoeken te eten.

Hattem bakkerijmuseum

Extra informatie over Hattem en het Bakkerijmuseum:
Hattem - Hattem is een Hanzestad en gemeente aan de noordrand van de Veluwe. Het stadje wordt omstreeks 800 voor het eerst in de geschiedschrijving genoemd. Hattem kreeg zijn stadsrechten in 1299 van graaf Reinoud I van Gelre. Er zijn veel bezienswaardigheden, zoals de resten van een kasteel, de Dikke Tinne, molen van Fortuin, de Grote Kerk. Genoeg voor een leuke rondleiding door het goed bewaarde stadje. Momenteel heeft Hattem ongeveer 12.000 inwoners.
Bakkerijmuseum Hattem - Het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem is met drie panden en een tunnel onder de straat, het grootste en meest veelzijdige Bakkerijmuseum van ons land. In dit belevingsmuseum loopt u door de geschiedenis van brood en banket. Het museum vertelt de geschiedenis van de bakkerij van de prehistorie tot aan nu.

Op woensdag 27 februari a.s. verzorgt Olga Harmsen een lezing over Art Nouveau. De lezing vindt plaats in het Bruisend Hart, Dirk IV-plein 32, Hoornaar en vangt aan om 20.00 uur. Leden hebben gratis toegang, niet-leden betalen € 2,00.
Art Nouveau, Art Deco, Jugendstil - deze kunststromingen worden aan de lopende band met elkaar verward. De ene stijl is hoekig; de andere sierlijk, met dames in wapperende jurken en vooral veel bloemen. Toch? Maar is dat eigenlijk wel zo?
Wat heeft de Art Nouveau kunstenaars op creatief gebied geïnspireerd? Welke technische ontwikkelingen en veranderingen in de maatschappij hebben deze kunststroming beïnvloed? Hoe is Art Nouveau te herkennen in bijv. de architectuur? Wat zijn de verschillen tussen de stromingen in de verschillende landen? Tijdens deze lezing over Art Nouveau zal Olga Harmsen vertellen hoe het zit. Zij zal uitleggen wat ertoe heeft geleid dat Art Nouveau zo sensationeel tot bloei kwam en waarom de stroming binnen 20 jaar ook weer net zo snel verdween. De avond wordt afgesloten met een ‘virtueel’ rondje langs wat Dordtse Art Nouveau. Laat u verleiden door de sierlijke zweepslagen of juist door de sobere geometrische vormen van de Art Nouveau. De reis gaat kriskras door Europa, van Barcelona naar Riga, van Glasgow naar Wenen, met uitstapjes naar Zuid-Amerika, Afrika en China. Dus het belooft een fascinerende reis langs betoverend mooie kunst te worden!

Olga Harmsen is eigenaar van projectbureau Maison l’ Art Nouveau.

Maison l Art Nouveau

Op 30 januari jl. hield onze vereniging de 35ste algemene ledenvergadering met aansluitend een verrassingsfilm van Wout Slob in het Bruisend Hart te Hoornaar.
Na de gebruikelijke agendapunten: welkom (door de voorzitter), vaststellen notulen ALV 2018, mededelingen en ingekomen stukken, jaarverslag 2018 (secretaris), financieel verslag 2018 (penningmeester), verslag kascommissie, benoemen nieuw lid kascommissie en begroting 2019 (penningmeester).
Statutair aftredend en voor de eerste keer herkiesbaar waren Marja Wallaard en Klaas Verbaan. Zij stelden zich beiden herkiesbaar. Er waren geen voorstellen voor tegenkandidaten ingediend, dus werden beide bestuursleden - met applaus - herkozen.
Na rondvraag en pauze was het om 21.00 uur tijd voor de verrassingsfilm van Wout Slob. Hij liet een film zien, die hij had gemaakt van de vrijwilligers in het verenigingsgebouw. Vervolgens liet hij een film zien over Hoogblokland, Hoornaar en Noordeloos (die hij maakte met hulp van Meine Mollema). Alle aanwezigen genoten zichtbaar van beide films. De voorzitter bedankte Wout voor het maken en vertonen van deze prachtige films en overhandigde hem een fles wijn en een cadeaubon.

ALV 20190130 gecomprimeerd

We zijn op zoek naar informatie over het kunstwerk dat u op de foto ziet. Dit kunstwerk is te zien in de kleine zaal in het Dorpshuis te Noordeloos. In het Noorderhuis is voor dit kunstwerk geen plaats en daarom krijgt onze vereniging het aangeboden om te bewaren in onze collectie. Wij zijn op zoek naar meer informatie over dit kunstwerk. We weten wat het betekent: de zon symboliseert de Verenigingsraad, de zwaluwen de verenigingen die alle naar de zon vliegen en zo een eenheid vormen en kracht halen uit die zon. We denken dat het kunstwerk ergens begin jaren 80 door de Verenigingsraad aan het Dorpshuis geschonken is. Weet u wanneer? En waarom? Wellicht bij een jubileum, maar welk? En wie heeft het kunstwerk gemaakt? Heeft u het antwoord op een of meerdere van deze vragen, dan horen we dat graag! Stuur een berichtje naar onze vereniging: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bij voorbaat dank!
  20181227 foto kunstwerk Noordeloos